Duyu Sorunu Olan Bebeklerin Odası Nasıl Dizayn Edilmeli

Bebek odalarının dizayn edilmesi anne ve babaların en hassas davrandıkları konuların başında gelmektedir. Hele ki duyu sorunu olan bebeklerin odalarını dizayn eden ailelerin diğer ebeveynlerden daha bilinçli ve duyarlı olması gerekmektedir. Duyu sorunu olan bebekler, hali hazırda duyu bütünleme terapisi aldıkları ve belirli rehabilitasyon süreçlerinden geçtikleri için, ev yaşantısında da bu sürecin devam ettirilmesi gerekmektedir. Ergoterapistler duyu bütünleme terapisi verdiği, duyu ihtiyacı olan bebeklerin evlerinde de bu sürecin devam etmesi gerektiğini ailelere bildirmektedir. Durum böyle olunca dizayn edilen bebek odalarının da bebeklerin gelişimlerini ve rehabilitasyonunu destekleyecek ölçüde oluşturulması gerekmektedir. Peki hangi geliştirmeler gerçekleştirilerek doğru bir bebek odası dizayn edilir?

Aydınlatma Oldukça Önemli

Her bebek odasında olduğu gibi duyu bütünleme sorunları olan bebeklerin odasında da aydınlatma oldukça önemlidir. Bebeklerin rahatsız olmaması için beşikte yatan ve uyuyan bebeklerin direkt olarak gözünü rahatsız etmeyecek bir aydınlatma seçilmesi gerekmektedir. Bu sebeple tavan aydınlatmalarını doğru seçmek gerekmektedir. Bununla birlikte daha çok tavan aydınlatması yerine, odada loş bir ortam oluşturmak ve bu sayede bebeğin daha kolay uykuya dalabilmesi için lambader modelleri kullanılabilmektedir.

Lambader yerine yaşam alanlarında zemin aydınlatmaları ile ya da abajurlar ile de loş bir yaşam alanı oluşturulabilmektedir. Bu sayede bebeğin direkt olarak gözüne bir aydınlatma temas etmeyecek ve hassas olduğu ışığa karşı rahatlayabilecektir.

Halıların Doğru Seçimi

Halılar yaşam alanlarında doğru seçimi oldukça önemli olacaktır. Özellikle bebeklerin emeklemeye ve yürümeye çalıştığı dönemlerde halı ile teması artacaktır. Tüylenme yapan, toz tutan ve zor temizlenen halılar bebeğinizin sağlığını kötü etkileyecektir. Özellikle duyu problemi olan çocuklar, ağızları ve diller ile duyu alma ihtiyacını gidermek için halıya ya da yerdeki nesneleri ağzına götürebilmektedir. Bu da bebeğinizin toz yutmasına sebebiyet verecektir. Bu sebeple hem tüylenme yapmayan hem kolay temizlenebilir, hemde tüysüz halıların yaşam alanlarında tercih edilmesi oldukça yararlı olacaktır.

Oda Kapılarının Doğru Seçimi

Bebek odalarında ki oda kapıları da doğru seçilmesi gerekmektedir. Çünkü bu odaların sese karşı korunaklı olması gerekmektedir. Odaları sesi en fazla geçiren kısmı kapılar ve pencerelerdir. Pencerelerin kapalı olduğu durumlarda iç odalardan gelen sesleri engellemek ve en aza indirgemek için oda kapılarının doğru seçilmesi gerekmektedir. Ses geçirmeyen veya sesi az geçiren kalın ölçülü kapı modelleri bulunmaktadır. İşte bu kapı modelleri ile bebek odalarına girecek ani ve korkutucu ya da bebeğin uykusundan uyandıracak veya rahatsız edecek seslerin girilmesi engellenecektir.

Duyu bütünleme sorunu olan bebeklerin aileleri her zaman daha hassas olacaklardır. Bu ve bunun gibi birçok bebek odası düzenlemelerini ayrıntılı olarak ergoterapistinizden öğrenebilirsiniz. Böylece doğru dizaynı elde etmiş olacaksınız. Biz genel olarak hem dekorasyonda kullanılan hem de bebeklerin hassasiyeti için yararlı olacak ufak değişikliklere değindik.

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

WhatsApp
Hemen Ara
Konum