Bebek Odalarında Mavi veya Pembe Renk Kullanımı
Günümüzde kişisel tercihler farklı renklerde bebek odalarının tasarlanmasına neden olsa da, mavi renk bebek odaları erkekler için pembe renk bebek odaları da kızlar için hazırlanıyor. Pembe ve mavinin zıtlıklardan doğan birlikteliğinin kaynağı ise sanılanın aksine çok eski değil. Ama bugün her birimiz bu karşıtlığın ezeli olduğunu zannediyoruz. Tüm zamanlar dahilinde pembenin kızlarla, mavinin ise erkeklerle özdeşleştirildiğini düşünüyoruz. Bu elbette toplumsal hayatı paylaşıyor oluşumuzun bir sonucu. Zira bizler hayata geldiğimiz günden itibaren cinsiyetimizin ayırt edilmesine olanak veren kıyafetlerle giydiriliyoruz. Biz daha dünyaya gelmeden döşenmiş pembe ya da mavi renkli mobilyaların sardığı odalarda büyüdüğümüz gibi kendi çocuklarımız için de aynı yolu takip ediyoruz.
Bebekler her yönden sağlıkla büyüdüğü müddetçe renk seçimi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak renklerin bebek ve çocukların zihinsel gelişimleri üzerindeki etkilerini düşünürsek, bu konu özel bir öneme de sahip olmuş oluyor. Peki, bugün binlerce renk ve modelle, on binlerce detayla önümüzde dizilen bebek odası mobilyaları, neden ağırlıkla kızlar ve erkekler için pembe ve mavi olmak üzere seçiliyor?
Pembe ve Mavi Ayrımı Kısa Sürede Benimsendi!
Aslına bakılırsa 20. Yüzyılın başlarında bebek odası mobilyaları ve bebek kıyafetleri tek renkten oluşuyordu. Bu noktada karşımıza çıkan renk ise, bebeklere yakışır biçimde saflığı simgeleyen beyazdı! Ancak 1900’lü yılların başında dönemin öne çıkan kıyafet ve mobilya üreticileri ile birlikte toplumun çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kanaat önderleri erkekler için pembe, kızlar için ise mavi rengin daha uygun görüldüğünü dile getirdi. Yanlış okumadınız! 1940’lara kadar bugünün aksine pembe erkek bebekler, mavi ise kız bebekler için öne çıkıyordu. Pembenin güçlü duruşuna ve mavinin zarafetine inanılıyordu. Ne zaman ki dünya takvimleri 1940’lara ulaştı, işte o zaman mavi renk bebek odaları erkekler için pembe renk bebek odaları da kızlar için değerlendirilmeye başlandı!
Endüstriyelleşmenin her alanda kendini çok hızlı biçimde gösterdiği yakın dünya tarihi, giyim ürünlerinin “kız ve erkek bebeklere göre” ayrıştırılmasıyla keskin bir dönemece girmiş oldu. Bu tarihten itibaren bebek odası mobilyaları, kıyafetler ve oyuncaklar kız ve erkek olma önceliğine göre sınıflandırılır hale geldi.
Markaların artması, dünyanın küreselleşme sürecine girmesi, iletişim ve internet teknolojilerinin artmasıyla tüm dünyada bu pembe ve mavi ayrımı kısa sürede benimsendi! Büyük markaların tüm dünyada gazete, dergi ve televizyonlara verdiği reklamlarda, sinema filmleri ve tv dizilerinde de bebek odası mobilyaları ve kıyafet seçimleri bu renklere göre şekillenince bu akım hızla dört bir yanımızı sardı ve bugün bulunduğu noktaya ulaştı!
Pembe ve Mavinin Etkileri
Peki, pembe ve maviye bürünen bebek odası mobilyaları kendilerini saran renklerin hangi etkilerini bebek odalarına taşıyor? Bu renkler hangi anlamlara geliyorlar?
Pembe renk bebek odaları canlı, hareketli ve neşeli bir etkiye sahipler. Dolayısıyla burada bulunan bebeklerin üzerinde pozitif etki oluşturuyorlar. Pembe, canlılığı ile bebeği harekete geçiriyor ve keşfetme isteğini artırıyor. Artan keşfetme isteği de çeşitli becerileri öğrenmelerini hızlandırıyor.
Mavi renk bebek odaları ise mavinin taşıdığı güvenilir etkiyi doğrudan bebeğe yansıtarak, onun kendisini güvende hissedip, sakinleşmesini sağlayacaktır. Bu özelliğiyle mavi renk bebek odaları bebeklerin psikolojik gelişimleri için son derece önemli olan güven ve aidiyet hissini pekiştirmek için ideal çözümler olarak karşımızda durmaktadır! Bütün bunların yanında her şeyi bir tarafa bırakırsak, önemli olan tek bir şey var! Bebek odaları pembe ya da mavi olabilir! Önemli olan bu odalardaki bebeklerin sağlıkla büyüyor olması!
Bebek odaları ve genç odalarının konsepti nasıl olmalıdır? Daha ayrıntılı bilgi almak için blog makalemizi mutlaka inceleyin.