Osmanlı Tarz Köşe Koltukları İle Tarihi Bir Yolculuk

Tarihe meraklı olanlar ve özellikle evinin dekorasyonunda tarihi dokunuşlar yapmak isteyenler şimdilerde daha çok Osmanlı stiline yöneliyor. Osmanlı tarzı şark köşe takımları da bu stilin olmazsa olmazı elbette… Evin bir odasını doğunun mistik havasıyla bezemek ya da saray havasını evinde yaşamayı arzu edenler Osmanlı tarzı köşe takımlarına mutlaka bir göz gezdirin!

1990’lı yılların sonu 2000’lerin başında Kapadokya bölgesinde ya da Güneydoğu Anadolu’da çekilen ağa dizileriyle hızlı bir şekilde hayatımıza giriş yapan doğu stilinde ev dekorasyonu, 2010’lu yıllara geldiğimizde yerini Osmanlı Saray dizilerindeki daha gösterişli dekorasyon unsurlarına bıraktı. Bu da hem Osmanlı tarzı dekorasyona olan merakı arttırdı hem de bu tarza ait mobilya modellerini çoğalttı. Bu gelişmelerden Osmanlı köşe takımları da nasibini aldı.

Evinde bir şark köşesi ya da şark odası hazırlayanların sayısındaki artış devam ediyor. Buna uygun saray işlemeleri, obje kullanımları da cabası… Ama elbette başrol her zaman koltuk takımlarının! Çünkü salonu da, evi de tarzı da gösteren en etkili mobilya koltuk takımı oluyor!

Osmanlı Tarzı Şark Köşesi Nedir?

Osmanlının ve Anadolu coğrafyasının dekorasyon kültüründe şark köşesinin önemli bir yeri var. Pek çok kişi evinin bir kısmında bu tarza yöneliyor; ya bir köşe takımı kullanarak ya da bir odayı tamamen bu tarzın mobilyaları ve objeleriyle döşeyerek... Bu eğilimin belli başlı sebepleri var elbette. İlk olarak kültür bağımız bunda çok etkili oluyor. Kendi kültürümüzü yaşamımızın bir noktasında yansıtma isteğimiz en iyi şekilde dekorasyonda karşılık buluyor diyebiliriz. Bununla birlikte Osmanlı tarzı köşe takımlarının sıcak, samimi ve birleştirici bir tarz olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir ritüeli olan Sıra Gecelerini göz önüne getirirseniz sıcak insan ilişkilerini daha iyi anımsayabilirsiniz.

Osmanlı tarzı şark köşe takımları denildiğinde aklınıza mutlaka sedirleri getirmelisiniz. Zira sıcak ve samimi muhabbetlerin yoğun olduğu bir ortam olan şark odalarında herkesin birbirini görebileceği şekilde yerleştirilmiş sedir koltuklar bulunuyor. Osmanlı motiflerinin yer aldığı halılar ya da Anadolu’nun yöresel desenlerini yansıtan kilimler de bu alanlarda kullanılan diğer önemli tamamlayıcılar oluyor.

Şark köşesi malzemeleri nelerdir, diyecek olursanız şunları sayabiliriz: Sedir koltuklar, minderler, duvar ve yer için halı veya kilimler, duvarda kullanılacak otantik objeler (bakır eşyalar ve eksiyi anımsatan objeler olabilir.) Ortada bakır sehpa ya da sini… Sedef işlemeli ahşap dolaplar da bu alanlarda kullanılan eşyalar arasında yer alıyor.

Saray Tarzı Dekorasyon

Saray tarzı dekorasyon şark mantığına göre biraz daha gösterişli bir tarz. Burada da yine sedir takımlar kullanılıyor ancak kullanılan kumaş, üzerindeki işleme ve süslemeler, renkler değişiyor. Daha gösterişli ve büyük mobilyalar devreye giriyor. Bir yerde altın ve varaklarla süslenmiş aksesuarlar, büyük ve süslü avizeler, el dokuması halılar, her biri sanat eserini andıran tablolar varsa orada saray tarzı dekorasyondan söz edebiliriz.

Bu tarzın en yakın arkadaşı elbette klasik dekorasyon stili yani klasik mobilyalar. Oymalı, ahşap ve büyük dolaplar, masalar, üzerinde sedef işlemesi olan ahşap sehpalar olmazsa olmazlar. Osmanlı tarzı köşe takımlarında ise kadife kumaş kullanımı ön planda... Bunun yanında sıklıkla sedef işlemeli kumaşları, ipeklileri ve saten kumaş kullanımını da görmeniz mümkün. Köşe takımlarının en önemli tamamlayıcısı olan yastıkları da unutmayın. Osmanlı tarzı dekorasyonda bol bol yastık kullanmak bir trend.

Tüm bu bilgilerle birlikte konforunuzu azla göz ardı etmeyin. Hangi dekorasyon stiline yakın olursanız olun seçeceğiniz mobilyalarda önceliğiniz rahatlık olmalı. Osmanlı köşe takımınızı kurarken bile minderlerinden yastıklarına kadar rahat edebileceğiniz özellikteki ürünlere yönelmeyi ihmal etmeyin.

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

WhatsApp
Hemen Ara
Konum