Modası geçmiş gibi görülse de geleneksel dekorasyon hala tercih ediliyor. Klasik tarz sevenlerin demode bir zevke sahip olduğu da doğru değildir. Geleneksel ev konsepti her zaman evlerimizin en az bir bölümünde varlık göstermiştir ve göstermeye devam edecektir. Geleneksel mobilya tasarımları ise ayrı ayrı her parçasıyla son derece kıymetlidir. Geleneksel ev konsepti en son modelleri ile geliştirilmiş ve artık demode olmaktan çıkmıştır.
Geleneksel mobilya tasarımları genellikle el işçiliği yüksek oymalar ve ahşaplardan oluşur. Üstelik el işçilikleri ince işçilik içeren son derece zarif çalışmalardır. Kaliteli kumaşlar, geleneksel desenlerle süslenmiş halılar, kilimler ve ihtişamlı aksesuarlar da geleneksel stilin olmazsa olmazlarındandır. Bolca desen ve oymalar da geleneksel dekorasyonun karakteristik özelliklerindendir. İhtişam, asalet ve görkemin konforla buluşmasıdır geleneksel dekorasyon. Üstelik evini tamamen geleneksel stile uygun olarak dekore etmek istemeyenler modern stil ile geleneksel tarzı birleştirip eklektik bir dekorasyonu evlerine yansıtabilir. Geleneksel ev konsepti için önemli olan renk uyumudur. Modern dekorasyonun zıtlıkların uyumuna vurgu yapması geleneksel stilde görülmez ve renkler birbirinin tamamlayıcısı gibidir. Ahşabın koyu tonları ve ona uyumlu kahverengiler geleneksel stilin en revaçta renklerindendir. Ahşap renklerine uyum sağlayan bej, krem gibi tüm renkler de geleneksel dekorasyonda sıkça kullandığı renklerdendir. Kraliyet rengi sayılan kırmızı ve mor gibi renklerle mat yeşil ve maviler de geleneksel dekorasyonda kullanılan başlıca renklerdir. Sadece renk uyumu değil geleneksel mobilya tasarımları da birbirini bütünleyen müthiş bir ahenk içindedir.
Ahşap görünüm ve ahşap malzemelerden oluşturulmuş mobilyalar geleneksel dekorasyonun temelini teşkil eder. Bu yüzden geleneksel mobilya tasarımları yapılırken mobilyanın ahşabının gözle görülür olması ve bu ahşabın geleneksel oymalarla süslenmesi beklenir. Mobilya ayaklarında bile bu oymaları görmek mümkündür. Bu stilde ahşabın öneminden hareketle geleneksel dekorasyon koltuklarda bile ahşabı ön plana çıkarır. Geleneksel ev dekorasyonu içinde mutlaka ihtişamlı vitrinler, tamamen ahşaptan oluşan sehpalar, işlemeli ahşap koltuklar bulunur. Geleneksel stil asalet ve lüksü de temsil ettiği için ahşabın kaliteli olması önemlidir. Tasarlanan mobilyalarda ahşap ile kaliteye vurgu yapılmalıdır. Bu yüzden gürgen ağacı gibi son derece kaliteli ağaçlar ahşabın hammaddesi olmalıdır. Ceviz ve meşe de geleneksel mobilya üretiminde kullanılan kaliteli ağaçlardandır. Geleneksel mobilyalarda ihtişam ve güç göstergesi olan altın ve gümüş varaklar da sıkça kullanılır. Mobilyaların parlak görünmesi de şaşaayı artıran bir etmendir ve bu yüzden de geleneksel mobilyalarda cila kullanılır.
Aydınlatma da geleneksel ev konsepti için tamamlayıcı faktörlerindendir. Geleneksel konseptinizi büyük, çok kollu ve çok katlı bir avize ile tamamlayabilirsiniz. Pirinç gövdeli büyük avizeniz kristal detay ve süslemeleriyle geleneksel tarz salonunuza tam uyum sağlayacaktır. Seçeceğiniz mobilyaların kumaşları yoğun desenli ve kalın kumaşlardan olmalı. Kadife ya da saten kumaşlar geleneksel dekorasyonda en fazla kullanılan iki kumaş türüdür. Çok değerli bir kumaş türü olan ipek de geleneksel stilin en gözde kumaşlarındandır. Ülkemizde geleneksel dekorasyon için genellikle Osmanlı ve Selçuklu desenlerinden feyz alınır. Bu da bolca çiçek ve motif demektir. Aynı şekilde halılarda da bu motifleri görmek mümkündür. Perdeler ise ağır kadife kumaşlardan yerlere kadar uzanan tarzıyla evinize bir saray havası verir. Geleneksel ev dekorasyonu tamamlayıcı öğelerinden olan klasik aksesuarlar ise antikalardan oluşabilir. Antika olmasa da işlemeli vazolar, çerçevesi altın ya da gümüş varaklı aynalar ya da tablolar ve oymalı, büyük biblolar da geleneksel havayı evlerinizde estirmek için son dokunuşlarınızı oluşturur.
Klasik mobilya nedir? Geleneksel dekorasyon tarzında klasik mobilyaları görmekteyiz. Klasik mobilyaları anlattığımız blog makalemizi şimdi keşfedin.