Kendiniz ve Çevreniz İçin Sigarayı Bırakın!

Kendiniz ve Çevreniz İçin Sigarayı Bırakın!

Asortie Mobilya olarak doğaya ve çevreye karşı olan hassasiyetimizden kaynaklı olarak sigara bırakma gününde sigaranın zararları ve sigarayı nasıl bırakabileceğinizi sizlerle paylaşıyor olacağız. Sigara hem kendinize hem de doğaya geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. Tütün ve sigara kullanımının zararlarını ispatlayan günümüzde birçok araştırma yapılmıştır. Sigara içmenin kendinize vereceği zararın dışında, çevrenize ve hatta doğaya vereceği zararların büyüklüğünü duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. Dünya genelinde sigara izmaritinden çıkan orman yangınları, fabrika yangınlarının sayısı hiç de azımsanacak rakamlarda değil. Türkiye genelinde çıkan yangınların %35'i sigara yangınlarıdır. Özellikle ormanlık alanlarımızda daha da artan bu oran, çevreye ve doğaya verilen zararın kritik tablosunu gözler önüne seriyor. Gelin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde hem doğa hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için bir adım atın ve sigarayı bırakın.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigaranın akciğer kanserine yol açması, akciğer hücrelerine zarar vermesi gibi bilimsel olarak kanıtlanmış birçok zararı bulunmaktadır. Kalp rahatsızlıkları ve inme gibi hayati hastalıkların açığa çıkmasına neden oluyor. Sigara kandaki yararlı HDL kolesterolü düşürüyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde 100 bine yakın insan, sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Sigaranın sebep olduğu en bilinen hastalık türü kalp ve damar hastalıkları oluyor. Sigara içenlerin kalp krizi riski oldukça fazla. Ancak vücudun kendisini yenileme özelliği sayesinde vücuda şans tanındığında, sigaranın olumsuz ve kötü etkileri bir bir vücuttan atılıyor.

Sigarayı bıraktığınız anda, kalp hızınız ve kan basıncınız normale dönmeye başlıyor. Dolaşım ve akciğer fonksiyonlarınız ise iki hafta gibi kısa bir sürede iyileşme sürecine giriyor. Üstelik kalp krizi riski içerisinde olan hastaların sigarayı bıraktıktan sonra 2 yıl içerisinde, kalp krizi geçirme riski oldukça azalıyor.

Sigarayı Nasıl Bırakırım?

Sigarayı nasıl bırakırım diyorsanız, aşağıdaki adımlar sizin için rehber niteliği taşıyacaktır. Sigarayı bırakmak için, öncelikle sigaranın kendinize, çevrenize ve doğaya verdiği zararları düşünerek bir adım atma, yeni bir başlangıç yapma isteği içerisinde olmanız oldukça önemli olacaktır. Bu istek sizin itici gücünüz olacaktır.

Öncelikle tarih belirleyin: Sigarayı bırakmak için kendinize net bir tarih belirleyin ve bu tarihten itibaren ağzınıza sigara sürmeyeceğinizden emin olun.

Süreçte ne bekliyor öğrenin: Sigara bırakırken, tiryakiler yoksunluklar yaşamaktadır. Nikotin ihtiyacına bağlı olarak, hissedilen bazı fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Gerginlik, baş ağrısı gibi belirtiler baş gösterebilir. Ancak bu süreç en fazla 2 hafta kadar sürecektir. Üstelik zaman içerisinde kilo alabileceğinizi ancak bu kiloyu oldukça kısa sürede verebileceğinizi de unutmamalısınız.

Etkileyicilerden uzak durun: Sigarayı bırakma aşamasında sizi sigara içmeye teşvik edecek ortamlar ve insanlardan uzak durmalısınız. Arkadaş çevrenizde sigara içenler varsa, yanınızda içmemelerini ya da içilen ortamdan uzaklaşmanız doğru bir davranış olacaktır.

Nikotin Takviyesi: Sigarayı bırakmanın en zorlu aşaması alışkanlık ve nikotin bağımlılığıdır. İlk aşama olan alışkanlığı bırakırken, nikotin bantlarından destek alabilirsiniz. Sakız ya da nikotin bantları bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Bıraktığınızı Herkese Duyurun: Aileniz, iş arkadaşlarınız, akrabalarınız ve herkese sigara bıraktığınızı duyurun. Çevreden gelecek tebrikleri karşılayın ve başardığınız ile gurur duyun.




Copyright © 2010-2023 asortie.com, Site içeriğinin her hakkı mahfuzdur ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat uyarınca korunmaktadır. Sitede bulunan resimlerin ve diğer tüm içeriklerin Asortie Mobilya ve Dekorasyon A.Ş'nin yazılı izni olmadan kopyalanması, farklı mecralarda yayınlanması yasaktır.