Minimalist dekorasyonu çağrıştıran havası ile asyatik tarz adından da anlaşılacağı gibi Uzak Doğu menşeilidir. Duvar kaplamaları ve ahşap yer döşemeleri Uzak Doğu dekorasyonunun temel özelliklerindendir. Asyatik dekorasyon da bu unsurlarda temellendiği gibi Uzak Doğululara özgü doğal havayı da bünyesinde barındırır. Asyatik tarz döşenmiş mekanlarda Uzak Doğu öğretilerinin ışığnda ahşap, deri gibi doğal malzemeler ve gerçek bitkiler kullanılır, plastik gibi doğal olmayan malzeme ve aksesuarlara yer vermez. Asyatik stil eski Uzak Doğu medeniyetlerinden doğsa da modern dekorasyonda sıklıkla kullanılır. Çünkü, minimalizm gibi modern zamanların zevkerinden doğmuş bir stile rahatça uyarlanabilir hatta minimalist dekorasyon ile karıştırılır. Fakat Asyatik dekorasyon klasik ve modernin birleşimi olduğu gibi, doğu ve batının da sentezidir ve temelini doğallıktan alır. Asyatik dekorasyonun minimalist tarz ile karıştırılmasının nedeni, sadelik ve gereksiz eşyanın yaşam alanlarında bulundurulmaması özellikleridir. Uzak Doğu’nun kanaatkâr olmak, iç huzuru ve dinginliği yakalamaya çabalamak, doğaya dönmek gibi arayışlarının dekorasyonda somutlaştığı asyatik tarz, hayatı basitleştirmek için insan zihnini yoran her şeyi insanın etrafından uzak tutmaya hizmet eder. Yerden yüksekliği az olan ahşap bir orta sehpa, geniş pençeler, etrafında minderler ve oturduğunuzda boyunuzu geçmeyecek bir konsol, duvarda tek renk bir tablo, halısız yerde koyu renk parkeler ve bolca bitki. Salonunuzda başka bir aksesuar ya da mobilya olmadığını düşünün. Sizce de dinlendirici değil mi? Böyle bir odaya girdiğinizde huzursuz olmanız mümkün mü? Günün bütün yorgunluğunu ve stresini atacağınız, iç sesinize ve benliğinize tamamen konsantre olabileceğiniz harika bir mekân. Modern dünyanın karmaşık ortamından kaçabileceğiniz, sizi sadeliğe ve basitliğe çağıran, minimal bir estetikle dekore edilmiş bir kaçış yeri. Bütün bunları ve doğal renklerin ve doğal malzemelerin rahatlatan sıcaklığını asyatik dekorasyon ile bulabilirsiniz.
İnsan psikolojisinin mekanlardan etkilendiği bilinen bir gerçek. Asyatik tarz bu bağlamda belki de bizleri en olumlu etkileyen dekorasyonları sunuyor bizlere. Asya tarzı dekorasyonun en önemli özelliği olan doğallık ve sadelik sizi iç huzura, kendini tanımaya ve kanaatkâr bir mutluluğa sevk eder. Uzak Asya kültürünün bir sonucu olan Asyatik dekorasyon, kısa zaman önce Türkiye için yabancıydı. Ama artık hayatlarımız çok hızlı akıyor ve yaşam alanlarımızda zamanı durdurmak ve kendimize dönmek istiyoruz. Bu da dekorasyon stillerini giderek daha da çok Asya’nın mistik öğretilerinden kaynak almaya götürüyor. Böylece ferah ve sade mekanlar çoğalıyor. Asyatik tarz ile beden ile birlikte ruhun da dinlenmesi amaçlanıyor. Mobilya ve aksesuarlar üretilirken ahşap ve doğal taş gibi doğal malzemeler tercih ediliyor. Renkler de yine doğadan ilham alınarak seçiliyor. Toprak tonları Asyatik tarz için en çok kullanılan renkler. Doğanın renkleri olan kahverengi, yeşil, sarının tonlarını Asya tipi dekore edilmiş evler ya da mekanlarda sıkça görürsünüz. Mekânda derinlik oluşturmak içimizin derinliklerine inmemizi de saplar. Bu yüzden, kapalı balkonlara açılan ahşap çerçeveli cam kapılar da Asyatik tarzın unsurlarından. Bu stilde en çok rastlanan aksesuarlar ise Çin ya da Japon kültürünü yansıtan desenlerden oluşan doğal malzemelerden yapılmış aksesuarlar. Örneğin, Uzakdoğu desenleriyle süslenmiş kâğıttan yapılmış avizeler. Burada önemli olan hiçbir desenin ve hiçbir rengin parlak, yoğun ya da ihtişamlı kullanılmaması.
Asyatik tarz ile dekore edilmiş evinize konforu, sadeliği, dinginliği, asaleti nedeniyle her akşam büyük bir istekle gidecek ve neşeli ama huzurlu bir mutluluğu evinizde bulacaksınız.
Yaşam alanlarınızda sağlayacağınız ve uygulayacağınız dekorasyon fikirleri arasından seçim yapmakta zorlanıyorsanız, ev dekorasynunda uygulayacağınız fikirleri anlattığımız bu makalemizi keşfedin.