Kendin Yap: Mutfak Tezgahı Parlatma Yöntemleri
Mutfaklar her zaman evlerimizde önemli bir yere sahip olmuştur. Çünkü bireyler, özellikle hanımlar olmak üzere bu alanlarda çok fazla vakit geçirirler. Günün yarısını evdekilere veya misafirlere güzel bir sofra hazırlamak için mutfakta geçirilir. O sebeple mutfak dekorasyonu ve hijyeni bizler için son derece önemli bir konu halindedir.
Yeni bir mutfak dekorasyonu yaparken veya mutfağınızı yenilerken en önemli unsurlardan bir tanesi ise kuşkusuz temiz ve hijyenik bir ortamdır. Çünkü sofralarımıza gelen yemekler bu mêkanda hazırlandığından hijyenik bir ortamda yemek hazırlanmasını istememiz son derece hakkımızdır. Fakat bunda da dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar mevcuttur. Örneğin bu detaylardan bir tanesi üzerinde çeşitli sebze ve meyveleri doğradığımız mutfak tezgahlarının temizliğidir. Uzun süren kullanım sonucu tezgahlarımız eski canlılığını ve hijyenikliğini kaybetmiş olacaktır. Bu da temizlik kısmında bazı püf noktaları beraberinde getirir.
Mutfak dekorasyonunda oldukça önemli bir yere sahip olan tezgah rengi ve deseni, bireylerin odak noktası haline gelebilir. Bu sebeple tezgahların mutfaktaki yeri büyüktür. Doğru renkler ve uyum halinde mutfağınızın görünümünü tamamı ile olumlu bir değişikliğe sürükleyecektir. Fakat şıklığı ve dekorasyonu kadar bashettiğimiz gibi hijyenikliği de son derece önemlidir. Bu sebeple temizliği de oldukça önemli bir unsurdur.
Tezgahlarımız çoğunlukla mermer yapısı , şık görünümü ve dayanıklılığı ile mimarinin ve ev dekorasyonun vazgeçilmez malzemeleri arasında yer almaktadır. Yüzyıllardır ayakta olan birçok tarihi eserde mermer kullanıldığını görebiliriz. Bu sebeple tezgahlarımızdaki mermerler doğru bakım yapıldığı takdirde çok uzun süre kusursuzluğunu korumaya devam eder. Mermerlerin bakımı aslında oldukça kolaydır, tabi ki doğru yöntemleri bildiğiniz sürece bu mümkün olacaktır.
Tezgahlarımızdaki mermer lekelerini çıkarmak için evde bulunan malzemelerden faydalanabilirsiniz. Fakat mermer temizleme yöntemleri arasında en iyi sonucu elde etmek için Cif Naturals gibi mermer temizliğine uygun ürünlerden faydalanmamızda fayda vardır. Ama herhangi temizlik yöntemini kullanmadan hemen önce, olumsuz bir tepkime yaratmasını engellemek için benzer bir yüzeyde test etmemiz, tezgahlarımıza olabilecek zarar oranını sıfıra düşürecektir.
Mermer mutfak tezgahlarında yağ lekesi oluşması sık görülen bir sorundur. Mısır nişastası kullanarak mermerdeki yağ lekelerine müdahale edebilir, istenmeyen yağ lekelerinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yağ lekesi üzerine biraz mısır nişastası döküp 20 dakika kadar bekletmek ve sonrasında ıslak bir bez ile temizlemek. Tabi ki, temizleme işlemi bittikten sonra kurulamayı unutmamamız son derece önemlidir.
Bazı mutfak veya banyo tezgahları mermeritten, yani döküm mermerden yapılmaktadır. Mermer tozu ve polyester karışımından kalıplara dökülerek oluşturulan mermerit, mermerin aksine asitten veya ısıdan asla etkilenmez. Gözeneksiz yapısı sayesinde su geçirmez, sıvıyı emmez, kolay kolay leke tutmaz ve bakteri barındırmaz. Genel temizlik malzemeleri veya sirke, mermerit yüzeyleri temizlemek için uygun tercihler arasındadır.
Mutfak Tezgahı Nasıl Parlatılır?
Mermerleri parlatmanın pek çok yolu vardır. Fakat evde uygulayabileceğimiz, ve kolay bir yönteme başvurmak gerekirse karbonat ihtiyacımız olan etkiyi kazandıracaktır. Öncelikle bir su bardağı karbonatı suya ekleyin. Solüsyona temiz bir bez bandırdıktan sonra fazla bastırmadan mermer yüzeyi silmeye başlayın ancak lekeli alanlar için biraz daha fazla bastırmanız gerekebilir. Daha sonrasında 1-2 saat kurumaya bırakmanız gerekecektir. Son adım olarak temiz bir su kullanarak duruladıktan sonra yumuşak pamuklu bir bez ile yüzeyin üstünden geçin. Bu adımları yaptıktan sonra aradığınız etkiye kavuşmanızda hiçbir engel yoktur.
Yaşam alanlarınıza dahil edeceğiniz mobilyaların yalnızca size özel olmasını isteyeceğiniz gibi, bakımını ve temizliğini de korumak isteyebilirsiniz. Peki özel tasarım mutfak mobilyaları ile kendinizi özel hissedebileceğiniz yaşam alanları oluşturabilirsiniz dersek ne düşünürsünüz? İşte keşfetmek ve daha fazla bilgi almak için blog makalemizi okuyun.