Yeni doğan odaları dekore edilirken bebeklerin gelişimlerini destekleyecek, sağlıklarını koruyacak ve onlar için huzur sağlayacak özelliklerde olması çok önemlidir. Yeni doğan odası dekorasyonu için bu hususlara dikkat edildiğinde bebekler için uygu özelliklerde bebek odası dekore edilebilir.
Anne baba adaylarının bebeklerinin odalarını hazırlamak oldukça heyecan verici bir süreçtir. Bu süreçte bebekleri için oda hazırlamanın verdiği sevinçle birlikte bazen uygun oda hazırlama süreciyle ilgili endişe de yaşanabilmektedir. Anne baba adayları bebekleri için en doğru olanı seçecek ve bebek odasında bulunan mobilyaların tüm özelliklerini inceleyeceklerdir. Bu yazımızda bebek odası dekorasyonunda temel olarak dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.
Beşikler bebek odalarında olmazsa olmaz mobilyalardandır. Bebeklerin uyku sırasında güvene uyumaları ve oyun oynamaları için uygun özelliklerde beşik seçilmesi gereklidir. Beşiklerin yan kısımlarının hareketli olması anne babalar için oldukça kullanışlı bir özelliktir. Özellikle bebeklerin hareketlerinin kısıtlı olduğu dönemlerde beşik kenarlarının aşağıya indirilmesi ile bebeği yatırıp alma sırasında kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Ancak bebeklerin hareketlendiği dönemlerde bebekler beşiklerin yan kısımlarına tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilir veya kenarlardan tırmanarak beşiğin içinden çıkmaya çalışabilir. Bu durumlarda beşiklerin kenar koruyucularının hareket etmemesi önemlidir. Kenar koruyucuları hareketli olan beşik modellerinin sağlam mekanizmalı olmasına özen göstermelisiniz.
Beşiklerde dikkat edilmesi gereken diğer husus koruyuculardaki parmaklıkların genişliğidir. Bebeklerin ellerini kollarını veya ayaklarını parmaklıklara sokması durumunda kolaylıkla çıkarabilmeleri için dar olmayan beşiklerden kaçınılmalı. Ayrıca geniş olan beşik kenarına da başlarını sokabilecekleri için orta genişlikte mesafesi olan beşik korumasına sahip klasik beşik modelleri tercih edilebilir.
Bebekler oldukça hızlı bir süre içerisinde kendilerini ve etraflarını incelemeye, keşfetmeye başlarlar. Yürümenin başladığı süreç içerisinde bebekler çekmeleri açıp onları bir merdiven gibi kullanarak bir alana uzanmaya çalışması sık karşılaşılan bir durumdur. Bebek odaları için dolap seçiminden ziyade dolapların yerleştirilmesi daha önemli bir husustur. Bebek dolapları olası deprem gibi durumlarda devrilme ihtimaline karşı beşikten uzak bir alana konumlandırılmalıdır. Ancak olası kaza durumunun önlenmesi açısından dolapların sabitlenmesi çok önemlidir. Hem deprem gibi durumlar hem de bebeklerin yaramazlıklarından kaynaklanacak kazaların önlenmesi için dolapların sabitlenmesi çok önemlidir.
Bebeklerin hareketlenmeye başladıkları süre içinde dolaplarda eğer çekmece varsa bu çekmecelere çocuk kilitleri takılabilir.
Bebeklerin gelişimleri için yerde yürümeleri, emeklemeleri, sürünmeleri ve oyun oynamaları gereklidir. Bebeklerin üşümesinler veya hijyenik olmadığı düşüncesiyle yerde oynamalarının kısıtlanması gelişimleri için olumsuz olan bir yaklaşımdır. Bebeklerin yerden uzaklaştırılması yerine bebeklerin yerde oyun oynayabilmeleri için uygun yer zemini hazırlanması gereklidir.
Bebekler için uygun olan yer döşemeleri ahşap parkelerdir. Ahşap parkeler temizliği kolay olması ve uygun ısıyı sağlaması açısından en fazla tercih edilen yer döşemeleridir. Ancak eğer yer döşemelerinin değiştirilmesi mümkün değilse halılar ile bebekler için uygun zemin hazırlanmalıdır.
Bebeklerin oyun oynayacakları halının sıcak tutan, tüylenme yapmayan, toz tutmayan ve kolay temizlenebilen özelliklerde olması çok önemlidir.
Bebeklerin gelişiminde ve sağlıklarının korunmasında aydınlatmalar oldukça önemlidir. Bebekler sırtüstü pozisyonda yattığında tavandan gelen yüksek ışık kaynağı göz sağlığı için zararlı olabilmektedir. Bebekler için farklı zamanlarda ışık düzeyinin ayarlanmasını sağlayacak lambader ve abajurlar kullanılabilir. Duvar aplikleri ortamda kablo bulunmaması açısından oldukça kullanışlı ve güvenli olan aydınlatmalar arasında yer almaktadır.
Bebek odalarında önemli olan renkler çocukların üzerindeki etkisi nelerdir? Renklerin çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerini keşfetmek için blog makalemizi inceleyin.