El İşçiliği Oyma Motifler ile Fabrikasyon Arasındaki Farklar
Klasik mobilya tüm dünyada insanların vazgeçilmezlerinden! Bazı ülkelerde bu durum diğerlerinden daha keskin biçimde göze çarpıyor. Türkiye de bu ülkelerden biri! Çünkü ülkemizde yerleşmiş olan geleneksel tasarımlar hala herkes tarafından çok seviliyor. Bunula birlikte bu geleneksel yapıyı koruyan ve bu yapıyı modern detaylarla başarılı biçimde buluşturan farklı girişimler var. Bu girişimler mobilya ve dekorasyon konusunda da etkili çözümler üretiyor, böylece de sık sık tercih ediliyorlar.
Son yıllarda el işçiliği mobilya üretimi büyük bir hızla artıyor. bu memnun edici gelişmenin ardında yatan farklı sebepler var. Bu sebepleri doğru algılamak için bu konunun yerleştirileceği genel bir çerçeve içinde yer alan bir takım bilgilere sahip olmak gerekiyor.
El Yapması Mobilya Üretimi Eden Arttı?
Teknolojik gelişmelerin hayatımıza sağladığı yüzlerce katkı var. Günlük hayatımızın hemen her anında yapmamız gerekenleri yerine getirirken teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz. Her geçen gün gelişen, geliştikçe büyüyen, büyüdükçe daha da ileriye gitmek üzere sahip olduğu güveni yükselten teknoloji bulabildiği her alana nüfuz ediyor. Bundan genel olarak memnunuz. Hatta bu gelişmelerin mobilya üretimine sağladığı yararlar bulunduğu da yadsınamaz gerçeklerin başında geliyor. Fabrikasyon işlemlerinin hızlı tamamlanması ile tüm dünyada artan nüfusun taleplerine karşılık vermek üzere, hızlı bir mobilya üretimi süreci mevcut. Bu durum çok uzun yıllardır böyle. Ama teknolojinin ve küreselleşmenin getirdiği yararların yanında çok büyük zararlar ya da en azından eksi yönler olarak değerlendirilebilecek olgular da var. Bunların başında ise fabrikasyon süreçleri nedeniyle hem ülkemizde hem dünyada tek tip mobilyalar üretilmeye başlandı. Dekorasyon stilleri her sezon değişirken, her biri kendilerini yenilerken ve en önemlisi her insanın dekorasyon yapmak üzere hayal ettiği mobilyalar çeşitlenirken bu tek tip duruşu kabul etmek mümkün değil. El yapması mobilya üretiminin artmasının en büyük sebebi bu!
Bu nedenle Asortie Mobilya gibi pek çok dünya devi markanın, özellikle el yapması mobilya üretimine ağırlık vermeye başladı! Hatta bu ağırlık verme sürecini takiben Türkiye’nin dünya mobilya pazarı ihracatındaki payı katlanarak arttı! Çünkü insanlar tek tip tasarımlar değil, kendilerine özel, özgün tasarımlara sahip olmak istiyor.
Fabrikasyon Oyma Motifler ile El işçiliği Oyma Motifler Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ahşap işçiliği bizim toplumumuzda tarihin eski dönemlerinden bu yana benimsenmiştir. Dolayısıyla bizler bu konuda derin bir tecrübeye sahibiz. Bir ürünün fabrikasyon olmasındansa, el işçiliği ile üretilmiş olmasına önem veririz. Çünkü biliriz ki el işçiliği bir ürünün hem maddi hem de manevi değerini yükseltir.
Oyma motifli mobilya kullanımının fabrikasyon üretimi mobilyalara göre daha fazla tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri aralarındaki bu maddi ve manevi farklılıktır. Bu manevi farklılıktandır ki, bir oyma motifli mobilya karşısında fabrikasyon üretimi mobilyalar tüketicilerin tatmin duygularını uzun süre doyuramazlar. Çünkü fabrikasyon mobilyalar birbirinin aynısı olan soğuk mekanlar oluşmasına neden olurlar.
Fabrikasyon Motifler Klasik Mobilyanın Doğasına Aykırıdır!
Bir diğer fark ise adına” klasik mobilya” denen değerin doğasına aykırıdır! Klasik mobilya tasarımları belirli kalıplara göre yapılamaz. Tamamen tasarımcıların özgünlüğünden, tarihsel ve kültürel değerlerimizle harmanlanan motiflerden ve kullanıcıların beklentilerinden beslenerek tasarlanırlar! Son dönemde Osmanlı Sarayları’ndan ilham alan tasarımlara karşı artan ilgi, bu durumun en önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda fabrikasyon ürünü oyma motifler, el işçiliği ile üretilen oyma motifli mobilya tasarımları kadar güçlü olamazlar! Bu hem estetik açıdan hem de teknik açıdan böyledir. El yapması mobilya tasarımları daha fazla oyma motif kullanılmasına imkan tanır!