Uykusuzluğa İyi Gelecek Tavsiyeler

Uykusuzluğa İyi Gelecek Tavsiyeler

Son veriler gösteriyor ki ülkemizde 3 kişiden biri uyku sorunuyla mücadele ediyor. Uykusuzluğa iyi gelen tavsiyelere ve uykusuz gecelere son vermek için yapılacaklar listesine girmeden önce uykuyu engelleyen çevresel faktörlere bir bakalım. Uyku sorunu yaşayanların bir kısmı ses ve ışık gürültüsü nedeniyle çevresel faktörlerle geceleri uyku sorunu yaşarken, diğer kısım uykuya dalma kısmında zorluk yaşıyor. Uykusuzluk yaşayan bireyler, gündelik yaşam içerisinde ofiste ya da direksiyon başında uyukladığı için sosyal yaşamları içerisinde zorluk yaşarken bazı durumlarda tehlike kazalar ile karşı karşıya kalıyorlar.

Uykusuzluk Nasıl Giderilir, Uyku Bozukluklarının Nedeni Nedir?

Yaşamın yapı taşları arasında bulunan uyku düzeni bozulduğu takdirde hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan insan vücudu üzerinde olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. İnsan vücudu gün boyu gerçekleştirdiği aktiviteler ile yorulmakta ve bunun sonucunda dinlenip yenilenme ihtiyacı duymaktadır. Ruhsal ve bedensel bu yorgunluk halinin çözümü için ise iyi bir uykudan geçmektedir. Ancak zannedilenin aksine her zaman istenildiği gibi rahat bir uyku çekilmesi mümkün olmuyor. Gündelik yaşam içerisinde maruz kalınan yoğun ses ve ışık gürültüsü uyku sorunlarının nedenlerinde başı çekiyor. Bir diğer uykusuzluk nedeni ise gün içerisinde alınan kafein miktarı. Gün içerisinde içilen kahve ve çay ile doğru orantılı olarak vücuttaki artan kafein miktarı gece uykularının kaçmasında da artışı getirmektedir. Bu nedenle gündüzleri çalışırken alınan kafein miktarı en aza indirgenmeli ve en geç 16:00 itibariyle kafein alımına son verilmelidir. Ancak bütün bunlar uykusuzluğa neden olan dış faktörler olarak göze çarparken bir de yaşam alanlarından kaynaklanan uykusuzluk sorunları bulunmaktadır. Yaşam alanı dekorasyonu içerisinde yapılan seçimler ile uyku konforunuzu belirlerken, ertesi gün zinde bir sabaha uyanıp uyanmayacağınız sorusunun da yanıtını beraberinde getiriyor.

Dekorasyon Rahat Uykunun Anahtarı

Ev dekorasyonu gerçekleştirirken uyku konforuna yardımcı olacağı kimsenin aklına gelmez ancak doğru yatak odası dekorasyonu aydınlatma modellerinden, yatağın doğru konumlandırılmasına kadar bütün etkenler uykuyla doğrudan ilgilidir. Yatak odası içerisinde yoğun ve rahatsız edici boyutlarda bulunan ışık kirliliğine neden olan aydınlatma seçimi uykuya dalmanın önüne geçmektedir. Bu nedenle aydınlatma seçerken loş ve gözü yormayan uykuya hazırlayan lamba modellerine yönelmek gerekmektedir. Örneğin; oturma odaları için uygun olan beş kollu avize modelleri yerine yatak odası takımınıza uyumlu şık duvar apliklerine yönelerek, uyku öncesi düşük ışıklı aydınlatmayı elde edebilirsiniz.

Ferah Ortamda Uykuya Dalmak Daha Kolay

Yaşam alanınız içerisinde yeni baştan dizayn gerçekleştirirken ferah ortam algısını en üste çıkaracak tasarım öğeleri seçilerek yatak odalarınızı sizin için geniş dinlenme alanlarına çevirmelisiniz. Bunun için yapmanız gereken şeylerin başında ayna kullanımı ve mobilyalardan duvar renklerine kadar doğru, uyumlu renk seçimleri yapmanız gelmektedir. Uykuya hazırlanma açısından psikolojik olarak sizleri stresten uzaklaştırarak beyninizin uyku hormonu olan melatonin salgılamasına neden olmaktadır. Konforlu bir uykunun ortaya çıkmasına yarayan melatonin hormonu, uyku aşamaları açısından vücudu asıl dinlendiren aşama olan rem uykusuna geçişinizi sağlıyor. Rem uykusu aynı zamanda uyku aşamaları açısından rüyaların görüldüğü aşamadır. Uyku sorunu yaşayan insanlar rem uykusundan mahrum kaldığı için ertesi gün uyanmakta zorlanmaklta ve gün boyu bitkin, algısal açıdan düşük bir gün geçirmektedir. Bu da bağışıklık sistemi başta olmak üzere fizyolojik açıdan insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarmaktadır. Uyku sırasında rem aşamasına geçilirken ortaya çıkabilecek sesler ani uyanmaları beraberinde getirdiği için ses yalıtımı sağlayan doğru kapı seçimi çok önemlidir. Kapı modelleri içerisinde ağır ve bulunduğu kısmı tamamen örten kapı tasarımlarına yönelmek uykunuz sırasında algılayacağınız dış seslerden sizi uzaklaştıracak ve uyku sırasındaki ani uyanmalardan sizleri koruyacaktır. Ancak bütün bu etkenleri dikkatlice düzeltmenize rağmen hala uyku sorunu yaşam kalitenizi düşürüyorsa, yapmanız gerekenlerin başında sağlık bakanlığı tarafından onaylı bir uyku terapistiyle görüşerek kronik bir duruma dönüşen bu rahatsızlığa çözüm aramaktır.




Copyright © 2010-2023 asortie.com, Site içeriğinin her hakkı mahfuzdur ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat uyarınca korunmaktadır. Sitede bulunan resimlerin ve diğer tüm içeriklerin Asortie Mobilya ve Dekorasyon A.Ş'nin yazılı izni olmadan kopyalanması, farklı mecralarda yayınlanması yasaktır.